Organisatie

HOHW

De HOHW is een stichting en bestaat uit een bestuur van vijf tot acht leden die zich actief inzetten voor huurders van Haag Wonen. De rol van bestuurslid is op vrijwillige basis. De bestuursleden zijn zelf ook huurder van Haag Wonen. Zij worden hierin ondersteund door een administratief- en beleidsmedewerker van de Woonbond. De HOHW neemt actief deel aan overleggen met de corporatie, de gemeente en andere partijen met als doel het huurdersbelang breed uit te dragen. Het bestuur komt variërend van twee tot vier keer per maand bijeen voor overleg.

De stichting is op 22 augustus 2018 opgericht. In de statuten van de HOHW zijn het doel, de doelstellingen en het besturen en toezicht van de organisatie vastgelegd. In het huishoudelijk reglement zijn onder meer regels opgenomen over bijvoorbeeld vergoedingen en afspraken over de diverse vormen van overleg. Ook de coördinatie van de verschillende vormen van huurdersinvloed wordt hierin beschreven. Dit reglement wordt steeds geactualiseerd en afgestemd met de afspraken met de afspraken die met Haag Wonen en de achterban worden gemaakt. De HOHW heeft een onafhankelijk controlerende orgaan, de Raad van Toezicht

Wat vinden wij belangrijk?

  • Betaalbaarheid en kwaliteit: uit onderzoek voor de regio Haaglanden blijkt dat maandelijkse woonlasten alleen al 40% van het beschikbare budget van huurders opslokken. Dat is veel te veel. Wij verzetten ons tegen een maximale verhoging van de huurprijs, zeker wanneer die groter is dan de stijging van uitkeringen en (minimum)lonen.
  • Dienstverlening en communicatie: uit onze eigen enquête onder de huurders van Haag Wonen is gebleken dat er veel mis is met de dienstverlening van Haag Wonen. Haag Wonen erkent dat er problemen zijn en werkt aan verbetering. Als huurdersorganisatie proberen we dit proces nauwlettend in de gaten te houden.
  • Communicatie met de achterban: als bestuur vertegenwoordigen wij ruim 21.000 huishoudens die een woning van Haag Wonen huren. Via onze bewonerscommissies onderhouden wij contact met een deel van hen, maar dat het (altijd) beter kan en moet, snappen wij. Met deze website, maar bijvoorbeeld door het afnemen van enquêtes onder de huurders, hopen wij een beter beeld te krijgen van wat er leeft onder de huurders van Haag Wonen.
  • Beschikbaarheid woningen: wachttijden voor het vinden van een nieuwe huurwoning zijn gigantisch en lopen nog altijd ieder jaar op. Er wordt dan ook niet voor niets gesproken van een wooncrisis. Door deel te nemen aan onderhandelingen over de jaarlijkse prestatieafspraken, maar ook via contacten met beleidsmakers, hopen we invloed te hebben op nieuwbouw-, renovatie- en sloopplannen.
  • Renovatie en sloop: met name in Den Haag Zuidwest zal de komende jaren het woningbezit van Haag Wonen op de schop gaan, maar ook in de rest van het bezit moet worden gesloopt en gerenoveerd. Dit kan leiden tot onrust bij de huidige bewoners. Een goed sociaal plan en begeleiding van bewoners is hier van belang. De HOHW wil bewoners stimuleren om waar nodig bewonerscommissies op te richten of in ieder geval ervoor te zorgen dat de procedures bij de renovatie en sloop zo goed mogelijk verlopen.
  • Energietransitie en gasloos wonen: de overheid heeft bepaald dat in 2050 heel Nederland gasloos is. Ook de gemeente Den Haag wil de komende jaren de eerste woonwijken van het aardgas afhalen en warmtenetten aanleggen. Onze voornaamste zorg is dat energie bij deze overgang betaalbaar blijft voor huurders. Daarnaast dringen wij aan op het zo snel mogelijk verbeteren van woningen met slechte isolatie.

HOHW - de belangenbehartiger van huurders van Haag Wonen!